– Full pakke for bedehusfolket

Deltakelse både i bedehus og kirke er ute. Nå er det «full pakke» som gjelder, mener kretsformann.

– Vi ser i dag at der hvor vi har større forsamlinger med “full pakke” i form av faste samlinger søndag formiddag med opplegg for voksne og barn, der vokser arbeidet, mens i det mer tradisjonelle bedehusarbeidet fortsetter den negative utviklingen, sier kretsformann Willy Landro i Midthordland Indremisjon, som har skiftet navn til ImF Midthordland.

«Ellipsemodellen»
På kretsens årsmøte i juni tok han opp kretsens fremtidige rolle. En av hans konklusjoner er at den såkalte “ellipsemodellen” med deltakelse både i bedehus og kirke, er utgått på dato, spesielt for de yngre generasjonene.

Landro viser til endringene som har skjedd siden Midthordland Indremisjon ble opprettet som egen krets i 1963. Da var det fire fellesforeninger som gikk sammen.

– Kretsen hadde da i hovedsak to roller: Forkynne Guds ord i hele Midthordland og bygge opp barne- og ungdomsarbeidet spesielt gjennom leirstedet Fjell-ly, sier Landro.

Virksomheten i kretsen vokste frem til midten av 1980-tallet. Ifølge tall som Landro legger frem, var det på det meste 72 møtesteder og bedehus hvor kretsen medvirket til forkynnelse, og det ble avholdt over 500 møter i året.

ImF Straume
– Siden den gang er kretsens møtevirksomhet dramatisk redusert med omkring 90 prosent, og møteplasser og bedehus er redusert til cirka 30. De aller fleste bedehusene i dag har få møtesamlinger, og det er stort sett pensjonister som samles. I kretsen er det i dag kun fire–fem bedehus som har barnefamilier i forsamlingen, oppsummerer Landro.

Kretsformannen nevner den nye forsamlingen på Sotra, ImF Straume (tidligere Brattholmen Indremisjon), som bygger Straume Forum, som eksempel på utviklingen.

Les mer: Vokste ut av huset

– Gaveinntektene i denne forsamlingen er nå større enn alle de samlede gaveinntektene fra julemesse, høstoffer og basarer og annet til sammen for kretsen og Fjell-ly, forteller han.

Større forsamlinger
I lys av denne situasjonen tror han at kretsens fremtidige rolle vil være å bidra til å bygge flere større forsamlinger. Dette er også hovedsaken i kretsen sin strategiplan for 2013–2020.

– I tillegg til forsamlingsbygging vil kretsens fremtidige rolle fortsatt være å bygge barne- og ungdomsarbeidet – og da spesielt gjennom leirarbeidet på Fjell-ly. Utenom de største forsamlingene har ikke kretsen i dag hverken ungdomsarbeid eller ungdomsleirer for ungdom over 15 år. Vårt oppdrag og vårt kall er å vinne og utvikle alle generasjoner for Himmelen, sier Willy Landro.

Les også: – Kretsens tid er forbi

 

 

 

2 replies
  1. Terje Sindland says:

    Mange bedehus har vennesamfunn med personer som har tilknytning og engasjement for flere organisasjoner. Disse fellesskapene vil oppleve det belastende dersom det profileres nye arbeidsmåter med forsamlingsbygging. Her må vi bruke visdom og klokskap

    Svar
  2. David A. Sjøen says:

    I forlengelsen av det Terje Sindland skriver: Hvorfor et det naturlig, nødvendig og bibelsk at de lokale forsamlingene som evt. bygges er knyttet til en organisasjon?

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.